252
Zobrazení

Jak možná víte Google prohlásil, že jedním z faktorů pozice webu ve výsledcích vyhledání bude i to, zda běží nebo neběží na HTTPS. Další výhodou využití SSL je určitě větší důvěryhodnost webu.

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) je v informatice nadstavba síťového protokolu HTTP, která umožňuje zabezpečit spojení mezi webovým prohlížečem a webovým serverem před odposloucháváním, podvržením dat a umožňuje též ověřit identitu protistrany. HTTPS používá protokol HTTP, přičemž přenášená data jsou šifrována pomocí SSL nebo TLS a standardní port na straně serveru je 443.

K tomu abyste mohli používat HTTPS potřebujete SSL certifikát nainstalovaný na vašem hostingu. Certifikát může být sdílený nebo privátní. V tomto článku předpokládejme, že certifikát již na hostingu máme a jdeme nastavit WordPress tak, aby se z HTTP přesunul na HTTPS.

To znamená, že adresa webu nebude již nadále http://www.janlasac.cz, ale https://www.janlasac.cz.

Nejprve se přihlašte do administrace WordPressu a v levém menu vyberte Nastavení -> Obecné.

Třetí a čtvrtá položka by měli být Instalace WordPressu (URL) a Úvodní stránka webu (URL). Ujistěte se, že obě adresy začínají na HTTPS. Pokud tomu tak není, doplňte s.

 

https-wordpress

https-wordpress

Základní nastavení HTTPS

Přihlášení do administrace a administrace WordPressu přes SSL

K vynucení veškerých aktivit spojených s administrací WordPressu přes HTTPS musíte do wp-confing.php vložit konstantu FORCE_SSL_ADMIN.

A to je vše. Nyní máte WordPress nastavený na HTTPS. Nicméně je dobré myslet dopředu a upozornit vyhledávače na novou adresu webu a také nastavit přesměrování.

Trvalé přesměrování na HTTPS

Trvalé přesměrování (301) uděláte tak, že si otevřete soubor .htaccess, který najdete v základní složce WordPressu, a vložte do něj následující kód:

Nezapomeňte změnit vasedomena.cz na název vaší domény.

Doplňení: Pokud máte stále problém s přesměrováním na HTTPS verzi webu, použijte plugin WordPress Force HTTPS.

Posledním krokem je informování Googlu přes Nástroje pro vývojáře o změně URL adresy webu. To uděláte tak, že web znovu přidáte do seznamu webů, ale tentokráte s HTTPS.

(252)

Jak nastavit WordPress z HTTP na HTTPS/SSL

Bezpečnost, Návody, Pluginy, Wordpress |