109
Zobrazení

WordPress je výborný systém, poměrně jednoduchý, snadno rozšiřitelný a existuje pro něj spousta doplňků. S tím jak uživatelé své stránky rozšiřují, přidávají jeden plugin na hodnocení článků, další plugin na výpis podobných článků a tak dále, zvětšuje se zatížení databáze, načítá se stále více řádků kódu a pokud se k tomu přidá nevhodně napsaná šablona, může se načítání vašeho blogu protáhnout na neúnosnou dobu. Naštěstí existuje i řada pluginů, které tento problém řeší a mohou vám pomoci zrychlit chod vašich stránek. 

Cache pluginy

WP Super Cache

Jeden z nejznámějších pluginů, který je doporučován mezi několika základními, jenž by jste měli aktivovat po instalaci WordPressu. WP Super cache vytváří r dynamicky generovaných stránek html soubory a ty pak zobrazuje návštěvníkům vašeho webu. Každý kdo není přihlášen a nepřidává komentář, uvidí html stránku.

Download pluginu

W3 Total cache

Toto je zřejmě nejlepší plugin, který je k dispozici, doporučuje ho řada hostingových společností a soupis společností, které ho využívají je impozantní. Plugin podporuje mobilní zařízení, cachuje stránky, články, kategorie, výsledky vyhledávání, css a javascriptové soubory, jak interní, tak načítané z externích zdrojů.

Download pluginu 

WP Widget cache

Tento plugin je v podstatě stejný jako ostatní pluginy, ale na rozdíl od nich se zaměřuje jenom na widgety. To může být samozřejmě nepodstatné, když máte blog s jedním sidebarem a minimální návštěvnost.

Download pluginu

Facebook Fan box cache

Zajímavý doplněk pluginů jako je WP Super cache. Urychluje načítání Facebook fan boxů, které dost často zpomalují web až na nesnesitelnou úroveň.

Download pluginu

Optimalizace obrázků

EWWW Image Optimizer

Umožňují optimalizovat velikost obrázků již při jejich nahrávání a zároveň i velikost obrázků nahraných v minulosti. Také můžete převádět obrázky do formátu s menší velikostí. EWWW navíc spolupracuje s NextGen gallery.

Download EWWW image optimizer

Resize Image After Upload

Tento plugin zmenší velikost všech vašich obrázků po nahrání do knihovny. Dále se dá nastavit jaka může být max šířka a výška obrázku.

Download plugin

WP Smush.it

Tento plugin zmenší velikost všech vašich obrázků bez toho, aby utrpěla jejich kvalita. Po aktivování funguje automaticky pro nové obrázky, u starších obrázků stačí jít do Media library a zvolit úpravu.

Download plugin

jQuery Image Lazy Load WP a Lazy Load

Tyto dva pluginy mají identickou funkci, záleží jen na vás, jaký si vyberete. Oba umožňují nenačítání obrázků v článku, které jsou mimo obrazovku. Pokud si tedy čtenář neposune článek na obrazovce níže, načtou se jen obrázky viditelné. Což je perfektní při zobrazování obsáhlých článků s mnoha obrázky.

Lazy load download

jQuery image lazy load download

Optimalizace databáze

S tím jak používáte různé pluginy, šablony, píšete články, zkrátka používáte WordPress, do databáze se ukládají různá data a poměrně hodně pluginů po sobě „neuklízí“. Klasickým příkladem jsou různé options, které tabulku databáze nafouknout do enormních rozměrů. S tím se také zpomaluje rychlost stránek. Následující pluginy vám pomůžou databázi optimalizovat. Před použitím jakéhokoliv z těchto pluginů, doporučuji zálohovat databázi.

WP Database Optimizer

Tento plugin jednoduše projde databázi a odstraní všechny přebytečné prvky. Nedávno jsem se setkal s pluginem pro vytváření newsletterů a po odinstalaci nechal v databázi pět tabulek. Databaze optimizer odstraní i pozůstatky smazaných článků a neaktivních nastavení.

Download plugin

WP-Optimize

Plugin opět odstraňuje zbytečná data v databázi, navíc však umožňuje jednoduše odstranit komentáře označené jako spam, nebo neschválené komentáře. Což určitě ocení každý, kdo se snaží vyčistit zaspamovaný web. Sice smažete všechny neschválené komentáře, ale když se kácí les, létají třísky.

Download plugin

WP Clean Up

Další z řady pluginů, který prochází databázi a odstraňuje zbytky po smazaných postech, neschválené komentáře, atd… Uvádím ho zde především pro to, že má poměrně přehlednou administraci a především je autorem aktualizovaný.

Plugin download

WP-sweep

Jako poslední uvádím další plugin z řady pluginů, který prochází databázi a odstraňuje zbytky po smazaných postech, neschválené komentáře, atd

Download pluginu

Další pluginy

Options Optimizer

Tento výborný plugin projde a odstraní všechny nepotřebné options, které po sobě mohly zanechat šablony a odinstalované pluginy. Zároveň zastaví načítání nepotřebných option, například pokud nebude plugin aktivní.

Download pluginu

NextGEN Gallery Optimizer

Tento plugin povolí načítání scriptů pro NextGEN gallery, pouze pokud stránka obsahuje shortkód pro zobrazení galerie. I to vám může zrychlit stránku.

Download pluginu

JS & CSS Script Optimizer

Tento script seskupuje vkládané javascriptové a css soubory do jednoho souboru a snižuje tak náročnost načítání. Také je možné přesunout načítání scriptů do patičky.

Download plugin

WP Minify

Obdobný plugin, jako předchozí, tedy zmenšuje velikost nahrávaných js a css souborů. Oproti předchozímu má lepší administraci. Detekuje a odstraňuje duplicity.

Download plugin

WP-Compress-HTML

Tento plugin zmenšuje velikost html souborů odstraněním mezer, prázdných znaků a znaků pro nové řádky. Díky tomu se bude vaše stránka načítat rychleji.

Download plugin

Autoptimize

Tento plugin zmenšuje velikost html,css a js souborů. Díky tomu se může vaše stránka načítat rychleji.

Download plugin

(109)

20 pluginů pro zrychlení vašeho WordPressu

Návody, Pluginy, Wordpress |