635
Zobrazení

Internetové prohlížeče obvykle mají svoji mezipaměť (cache). Je to kvůli tomu, aby se urychlilo načítání stránek. Ale je tu i možnost, kdy díky tomu neuvidíte jakékoliv úpravy na svých stránek, co se týče úpravy obsahu, obrázků apod. Stává se to proto, že prohlížeč načte neauktální verzi ze své paměti na Vašem pevném disku a tím pádem se nezobrazí aktuální verze ze serveru. Musíte v tom případě, když se to stane vyprázdnit mrzipaměť nebo jí jenom aktualizovat.

Vynucení aktualizace: ve většině prohlížečů funguje kombinace kláves CTRL+F5. Stačí tedy otevřít požadovanou stránku, držet CTRL a zmáčknout klávesu F5. Tím se stránka aktualizuje a zároveň tím vynutíte i aktualizaci cache.

Pozn.: Některé verze prohlížeče Opera tuto možnost nemusí podporovat. Jediným řešením je tak vyprázdnění cache, viz. níže.

Vyprázdnění cache pro různé prohlížeče

Mozilla Firefox

V prohlížeči musíte otevřít hlavní nabídku, poté tlačítko Knihovna stránek a dát Vymazat nedávnou historii. Viz obrázek.

 

Přímo do nabídky na obrázku výše se lze dostat klávesovou zkratkou CTRL+SHIFT+DEL.

Google Chrome

V prohlížeči Google Chrome je nutné nejdříve kliknout na ikonu v pravé horní části okna a následně kliknout na „Nastavení“.

Poté musíte kliknout na odkaz „Zobrazit rozšířená nastavení“.

 

Následně se zobrazí mimo jiné sekce „Ochrana soukromí“. Zde kliknete na tlačítko „Vymazat údaje o prohlížení“.

Zobrazí se tabulka, kde zvolíte že chcete vypráznit mezipamět od počátku věků (viz. obrázek níže) a kliknete na „Vymazat údaje o prohlížení“.

Přímo do nabídky na obrázku výše se lze dostat klávesovou zkratkou CTRL+SHIFT+DEL.

Opera

V prohlížeči Opera je nutné otevřít hlavní nabídku (obvykle tlačítko „Opera“), následně myší kliknout na tlačítko „Historie“.

Nyní klikněte na tlačítko „Vymazat údaje o prohlížení“.

Následně zvolíte, že chcete vymazat obsah cache od začátku (viz. obrázek níže) a kliknete na tlačítko „Vymazat údaje o prohlížení“.

Přímo do nabídky na obrázku výše se lze dostat klávesovou zkratkou CTRL+SHIFT+DEL.

Internet Explorer

V prohlížeči Internet Explorer je nutné nejdříve kliknout na ikonu „Nastavení“ v pravé horní části okna a následně kliknout na „Možnosti Internetu“.

Nyní na kartě „Obecné“ kliknete v části „Historie procházení“ na tlačítko „Odstranit“.

V nabídce následně zaškrtnete možnost „Dočasné soubory Internetu a webových serverů“ a kliknete na „Odstranit“.

Přímo do nabídky na obrázku výše se lze dostat klávesovou zkratkou CTRL+SHIFT+DEL.

(635)

Jak vymazat mezipaměť (cache) v internetovém prohlížeči?

Pluginy, Wordpress |