Zpoplatněné Google Maps API – co to pro vás znamená?

195
Zobrazení

Společnost Google na začátku května oznámila, že zahájila novou éru platformy Google Maps. To nám jen společnost Google takto představila novou strukturu tvorby cen pro firmy a organizace, které používají API volání do služby Google Maps, aby mohli uživatelům poskytovat vlastní Mapy, trasy a místa.

Co je to API?

Je to možnost, kde mezi sebou komunikují 2 a více aplikací a vyměňují si data. V případě map je to tedy komunikace mezi mapou na webu a googlem. Zjednodušeně řečeno.

Nový model typu pay-as-you-go

Od 11. června 2018 API rozhraní Google Map přesune do placených služeb. Google Maps Platform je přenesena pod pomyslná křídla Google Cloud a skládá se ze tří základních produktů:

  • Mapy (Dynamické mapy, pohled na ulice a zobrazení 360°)
  • Trasy
  • Místa (zahrnuje názvy míst, adresy, ale i recenze)

Co si z toho vzít? Že z doposud neplacené služby se pro vás (možná) stane služba placená. I Google z něčeho přece musí žít.

Dostanete zdarma 200$ měsíčně

Placený model bude fungovat tak, že se bude platit za množství (počet) volání do API. A aby uživatelé společnost Google neukamenovali, rozhodli se v Googlu dát prvních 200$ každý měsíc pro API volání zdarma. To by například mělo stačit na:

  • až 28 000 bezplatných načítání dynamických map nebo
  • až 100 000 bezplatných statických map nebo
  • až 14 000 dynamických street view volání

Je vhodné zmínit, že nový cenový systém umožňuje i nadále neomezené používání jednoduchých dynamických map ve formátu Embed a mobilních nativních aplikací. Pokud však používáte rozhraní s API klíčem, už se připravte na fakturaci.

Od zmíněného data 11. června budou volání na různé API služby Mapy Google, které neobsahují klíč API, vracet chybové hlášení nebo mapu s vodoznakem “pouze pro vývojové účely”. Takže i když budete mít nízký počet volání do API a v pohodě se vejdete do volného kreditu v hodnotě 200 dolarů, stále si musíte vytvořit účet a musíte poskytnout společnosti Google své fakturační údaje s číslem platební karty. Jen tak budete moci i nadále využívat rozhraní API.

Google se také zmínil o tom, že neziskové organizace a společnosti pro řešení krizí budou moci požádat o kredit navíc. Ale to se vás dost pravděpodobně netýká.

Je něco zdarma?

Majitelé webů, které poskytují informace o mnoha událostech, nemovitostech nebo firmách a přirozeně mapu musí (chtějí) využívat, hledají samozřejmě open-source alternativy k Mapám Google. Tak například se dá použít OpenStreetMap. Možným problémem by ale mohl být nedostatek dat (informace jsou mimo jiné do tohoto projektu ručně zadávány od tisíců příležitostných kartografů). Ale jako alternativa se to dá použít.

Shrnutí krok po kroku:

  • Pokud na vašich stránkách nepoužíváte Google mapu, tyhle podmínky se vás netýkají
  • Pokud máte Google mapu, zjistěte si zda využívá API, v tu chvíli patříte do skupiny, která využívá placené API volání
  • Pokud chcete i nadále Google mapu na svém webu využívat, přihlaste se do svého účtu na Google Maps Platform a přihlaste se
  • Zadejte svoji fakturační adresu a číslo karty
  • Alternativně, pokud nechcete Google dávat svoje fakturační údaje ani číslo karty, můžete zkusit využít zmíněný open source projekt OpenStreetMap.

(195)

Zpoplatněné Google Maps API – co to pro vás znamená?

Pluginy, Wordpress |